Stiftelsen Anettes gatebarnfond er en humanitær hjelpeorganisasjon lokalisert i Bø i Telemark. Det primære formålet er å hjelpe gatebarn til en trygg tilværelse. Alle midlene går uavkortet til gatebarn og fattige barn i Brasil, ingenting går til honorarer i Norge. Vi baserer oss på frivillig innsats og har derfor helt minimale administrasjonskostnader. NORAD støttet stiftelsen fra 1997 til 2010.

Vi gir hjelp til selvhjelp! Gaver til oss kommer helt frem!

Det Nytter - Desember 2010

Et krevende år
2010 har vært et svært krevende år for de ansatte, med store endringer som gjør det vanskelig å opprettholde aktiviteter og lønne de ansatte. I slutten av 2009 fikk de vite at den statlige støtten til skoledriften i form av lønn til lærere, falt bort. Bakgrunnen for dette er en lov som pålegger det offentlige skoleverket å gi den type skoletilbud som senteret har hatt.  Dette har ført til stort bortfall av inntekter og sterk nedbemanning.  Nå har senteret fokus på følgende aktiviteter:
·         Lærlingordningen
·         Abrigo  (internatet)
·         Assistert frihet for kriminell ungdom
·         Dans og kampsport

I 2011 vil internatdriften gå videre som før, og lærlingordningen fortsetter med 360 læreplasser. Det samme gjør aktivitetene med dans og kampsport. Assistert frihet for kriminell ungdom er en ny aktivitet. Lokaler er gjort klare med kontor, rom for private samtaler/konsultasjoner, møterom, toalett og minikjøkken. Fem personer skal jobbe med prosjektet (to er sosialassistenter, en psykolog) .

Internatet  Abrigo og  Osorio
I dag bor det 10 gutter her.  Antallet varier etter behovet. På det meste har de tatt vare på 34 gutter, men de har nå normal kapasitet til 20. Vi har tidligere fortalt om husfar Osorio.  Han har gjennom alle de årene vi har drevet prosjektet vårt, gjort en helt enestående god jobb for guttene. 
Osorio har levd på minstelønn og har bodd på et lite rom på senteret i de 35 årene han har jobbet her.  Nå har søsknene hans bygd et lite hus for han ca. 20 minutters reise fra senteret, hvor han kan trekke seg tilbake og slappe av. I de seinere årene har han fått store helseproblemer. Til tross for dette bor han fremdeles mesteparten av tiden på Abrigo som husfar. Fattige i Brasil har et særdeles dårlig helsetilbud.  Osorio har derfor nå kommet i en svært vanskelig situasjon. Vi vil gjerne støtte han, trolig vil det skje ved at ei gruppe enkeltpersoner i Norge øremerker sine gaver til medisiner og sykehusbehandling for han, slik at han kan få den medisinske oppfølgingen han trenger.  Han har gjort en fantastisk jobb for guttene på internatet i alle år og har fortjent all den støtte han kan få når han nå selv er syk.

Pepperkakehus til jul
Elise hadde med seg 6 kilo pepperkakedeig fra IKEA i kofferten fra Norge, og nå skulle det lages pepperkaker for første gang på Abrigo. Pepperkakedeig oppfører seg ganske annerledes i tropisk klima, men etter litt prøving og feiling var kjevler og pepperkakeformer i full sving. Mange av guttene likte å være pepperkakebakere og alle guttene likte å være pepperkakespisere. Denne julen har det blitt et stort pepperkakehus på Abrigo!  Guttenes store gaveønske i år er ny PC!En valp vokser opp på Abrigo
Husfar Osorio forteller at den lille hunden SanSao bare var en bitteliten valp da han ble funnet rett ved senteret, så liten at han fremdeles skulle vært hos sin mor i mange uker ennå. Det er ikke bare - bare å vokse opp på Abrigo. Det er en del herjing, og de kan ikke så mye om hund. Likevel får SanSao mye av det han trenger. Det er alltid noen å leke med, og han er aldri alene. Han får mat, vann og vaksiner. For guttene er hunden kjempeviktig. Mange av de voksne som jobber der, forteller om hvilken positiv utvikling de har sett på mange av guttene etter at SanSao kom til dem. I lang tid har det vært vanskelig å få Lucas (den yngre) til å være på senteret sammenhengende. Ofte har han stukket av i noen dager for så å komme tilbake. Men etter at valpen SanSao kom til Abrigo, har han ikke stukket av en eneste gang. Samspillet Lucas har med hunden, er helt spesielt. 

Julebasar på Centro Social
Hver desember lager senteret i stand til et stort arrangement, ”Basar de Natal”, som betyr julebasar.  Dette er en fest hvor alle de ansatte bidrar på hver sin måte. I dagene før har de pyntet hele bakgården, vasket og forberedt masse mat. Hele nabolaget inviteres, og det kommer hundrevis av mennesker. Capoeiragruppa og dansegruppene med hip hop og ballett viser frem sine ferdigheter. Folk får kjøpt grillmat, kaker og brus. Hovedattraksjonen er bingolotto, hvor hovedpremien er et kjøleskap. Festen drar inn en god sum penger, og dette skal brukes til å betale de lønningene som de ansatte ikke har fått i år på grunn av den dårlige økonomien. 

Anettes gatebarnfond ønsker god jul til alle givere!
Etter snart 14 års engasjement på sosialsenteret i Manaus har vi fortsatt tro på at ”Det nytter”.  Vi har bidratt til å gi flere tusen fattige barn og unge mat, omsorg og utdanning, og har skapt en bedre framtid for mange.  Det er fortsatt store utfordringer her, og vi trenger mer enn noen gang støtte fra våre givere for å kunne fortsette arbeidet.  

Takk for alle bidrag i 2010!

Hilsen for styret i Anettes gatebarnfond
Jan-Erik, Inger-Lise, Inge, Svein, Elise og Einar